bb

neoerth

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το μαγνήσιο «ασπίδα» προστασίας κατά του εγκεφαλικού

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο ίσως προστατεύουν τον οργανισμό από το ενδεχόμενο εγκεφαλικού επεισοδίου  

Στοκχόλμη, Σουηδία - Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φασόλια, προστατεύουν τον άνθρωπο από το ενδεχόμενο εκδήλωσης εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοχκόλμη της Σουηδίας με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον του Τμήματος Διατροφικής Επιδημιολογίας, μελέτησε στοιχεία από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες τα τελευταία 45 χρόνια. Εστίασε σε επτά που είχαν γίνει την τελευταία 14ετία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 250.000 άτομα. Η μέση διάρκεια έκαστης μελέτης ήταν τα 11,5 χρόνια.
Περίπου 6.500 άτομα από τα 250.000 (ποσοστό 3%), υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των μελετών.
Η μετά-ανάλυση έδειξε ότι για κάθε 100 χιλιοστογραμμάρια μαγνησίου που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος στο πλαίσιο της διατροφής του, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 9%, κατά μέσο όρο. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι η συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου και προκαλείται από την παρουσία θρόμβου στο αίμα.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, η μέση ημερήσια κατανάλωση μαγνησίου για τους άνδρες άνω των 31 ετών είναι τα 420 χιλιοστογραμμάρια και τα 320 χιλιοστογραμμάρια για τις γυναίκες, όμοιας ηλικίας.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτείται επαλήθευση των συμπερασμάτων τους πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα ως προς την ικανότητα του μαγνησίου να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Έτσι λοιπόν, δεν προτείνουν την λήψη επιπλέον διατροφικών συμπληρωμάτων μαγνησίου, πέραν της ποσότητας που καταναλώνει κανείς στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: