bb

neoerth

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το Ισραήλ θεωρεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες
Relations between the two countries are already tense



Μια εβδομάδα μετά τη Γαλλία επέστησε την οργή της Τουρκίας με το πέρασμα νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο να αρνηθεί την γενοκτονία των Αρμενίων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ συζητά επίσημη θέση της σχετικά με τη μαζική θανάτωση από τους Οθωμανούς Τούρκους.


Οι νομοθέτες στο Ισραήλ συζητήθηκε τη Δευτέρα κατά πόσο ή όχι η χώρα θα πρέπει να εξετάσουν επίσημα το 1915 μαζική θανάτωση των περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τη γενοκτονία Οθωμανούς Τούρκους.


Σε περίπτωση που το Ισραήλ κάνουμε το βήμα, υπάρχει ο κίνδυνος να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις σε μια ήδη τεταμένη σχέση με την Τουρκία, ένα σημείο που ανατράφηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.


«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία σήμερα είναι τόσο εύθραυστη και τόσο λεπτή ότι δεν υπάρχει χώρος για να τους ωθήσει πάνω από την κόκκινη γραμμή", δήλωσε ο Irit Lillian, υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών.


Το 2010, ένα πλοίο της ενίσχυσης δεσμεύεται για τη Γάζα συνελήφθη από ισραηλινές κομάντος για να σταματήσει το πλοίο από τη διέλευση αποκλεισμό του Ισραήλ. Ένα βίαιο αγώνα ακολούθησε, και εννέα Τούρκων ακτιβιστών στο πλοίο σκοτώθηκαν. Το Ισραήλ διατηρεί τις δυνάμεις του ήταν και οι ίδιοι την υπεράσπιση όταν οι ακτιβιστές που έγινε βίαιο.




Το περιστατικό στο Mavi Marmara πλοίο βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις
Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και τα δύο έθνη έχουν αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία.


«Ηθική υποχρέωση»


Αλλά πολλοί νομοθέτες στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η δολοφονία Αρμενίων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Εβραίων θυμάτων της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.


"Το Ισραήλ έχει την ηθική και ιστορική υποχρέωση ... να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του αρμενικού λαού", δήλωσε ο βουλευτής Zahava Gal-On τη Δευτέρα.


Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία πέρασε σχέδιο νόμου που θα καθιστούσε παράνομο να αρνηθεί ότι οι μαζικές δολοφονίες στην Αρμενία 1915 - 1917 ήταν γενοκτονία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή από την Άγκυρα, και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Γαλλίας, αν το μέτρο περάσει.


Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν διαπράχθηκε γενοκτονία και ότι υπήρχε μεγάλη απώλεια ζωών και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.


Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συζητηθεί το θέμα. Προηγούμενες συζητήσεις έχουν τελειώσει με κανένα ψήφισμα.


Συντάκτης: Matt Zuvela (AFP, DPA, Reuters)
Συντάκτης: Ben Ιππότης

Δεν υπάρχουν σχόλια: