bb

neoerth

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η εβδομάδα στο ΕΚ 23-29 Απριλίου 2012



Τα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης κυριαρχούν στο πρόγραμμα του ΕΚ την εβδομάδα που αρχίζει , η οποία θα δει επίσης μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών για σειρά μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και αποτροπής μελλοντικών προβλημάτων ενώ στο επίκεντρο παραμένει και η ACTA. Την Πέμπτη μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, συζητά για την ACTA με τους φίλους του ΕΚ στο Facebook. Πέραν αυτών για τη δημοκρατία σήμερα στις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης" αλλά και για τα εμφυτεύματα σιλικόνης.

Την Πέμπτη, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα ψηφίσει για πρόταση να επιτραπεί η προσωρινή (μέχρι έξι μήνες) επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν σε περίπτωση που κριθεί ότι απειλείται η δημόσια τάξη ή η εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών.

Η ACTA επανέρχεται στο προσκήνιο την Τετάρτη και την Πέμπτη με την κατάθεση της έκθεσης του εισηγητή του ΕΚ, David Martin (Σοσιαλιστές, Βρετανία) και τη συζήτησή της στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulzθα συζητήσει την ACTA με τους φίλους του ΕΚ στο Facebook. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει ακολουθώντας το σύνδεσμο δεξιά (αρκεί να είναι εγγεγραμμένος στο Facebook),

Στο οικονομικό μέτωπο, τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών εξετάζουν την Τετάρτη το λεγόμενο "διπλό πακέτο" μέτρων για την καλύτερη επιτήρηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών αλλά και την καλύτερη προστασία τους από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Την ίδια ημέρα συζητούν επίσης για το φόρο στις συναλλαγές αλλά και για τη χαλιναγώγηση των "μπόνους" των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν επίσης την τακτική τους συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, με τον οποίο θα εξετάσουν την κατάσταση στη ζώνη ευρώ.

Η Δικαιοσύνη και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης ένα χρόνο μετά τις επαναστάσεις που συγκλόνισαν τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί την Τετάρτη σε ημερίδα στο ΕΚ.

Με ψήφισμά του που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, το ΕΚ ζητά να επιβληθούν αυστηρότερες διαδικασίες έγκρισης για τα εμφυτεύματα σιλικόνης, περισσότερους ελέγχους της ασφάλειάς τους και τη δημιουργία "διαβατηρίου" όσων έχουν τέτοια εμφυτεύματα για την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας τους σε περίπτωση κρίσης όπως η πρόσφατη που άρχισε στη Γαλλία και έχει εξαπλωθεί σε πανευρωπαϊκά.

Ο Βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ του Βελγίου πραγματοποιεί επίσκεψη στο ΕΚ την Πέμπτη. Θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Martin Schulz. Στη συνέχεια θα συναντήσει τους αντιπροέδρους και κοσμήτορες του ΕΚ καθώς και τους Βέλγους ευρωβουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: