bb

neoerth

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΥΛΗ

ΓΕΝΕΥΗ Πριν από λίγες εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (το γνωστό CΕRΝ) ερευνητές κατόρθωσαν να «παγιδεύσουν» για πρώτη φορά άτομα της μυστηριώδους αντιύλης. Οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, το οποίο ονόμασαν «μαγνητικό μπουκάλι», γύρω από το οποίο δημιούργησαν 38 σωματίδια αντιύλης τα οποία παρέμειναν παγιδευμένα εκεί για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τώρα μια νέα ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια νέα τεχνική, την οποία ονόμασε «μαγνητική παγίδα», με την οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να συλλαμβάνουν μεγάλο αριθμό σωματιδίων αντιύλης που να «επιβιώνουν» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η φυσική επιστήμη θεωρεί ότι για κάθε σωματίδιο, όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια, υπάρχει ένα αντισωματίδιο το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει «σωματίδιοκαθρέφτη». Για παράδειγμα, ο «καθρέφτης» του πρωτονίου είναι το αντιπρωτόνιο, του υδρογόνου το αντιυδρογόνο, ενώ «καθρέφτης» του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, κατά τη γέννηση του Σύμπαντος η αντιύλη ήταν τόση όση και η ύλη, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν επί χρόνια να βρουν απαντήσεις σε αυτό το κοσμικό μυστήριο, η λύση του οποίου θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της δημιουργίας αλλά και της εξέλιξης του συμπαντικού περιβάλλοντος. «Με αυτές τις νέες μεθόδους παραγωγής αντιύλης θα μπορέσουμε σύντομα να τη μελετήσουμε και να μάθουμε τα μυστικά της» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε τη μαγνητική παγίδα. Εκτός από απαντήσεις σε κοσμικά μυστήρια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αντιύλη θα μπορούσε να αποτελέσει όχι απλώς μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, αλλά την απόλυτη πηγή, αφού θεωρητικά η αντιύλη θα μπορούσε να παρέχει απεριόριστη και χωρίς κανένα κόστος ενέργεια.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=371953&dt=08/12/2010#ixzz188Cf3NH2

Δεν υπάρχουν σχόλια: