bb

neoerth

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορική άνοδο της Κίνας



Καθώς η Κίνα σηματοδοτεί 70 χρόνια κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος , η οικονομία της παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, αλλά παραμένει μεταξύ των ταχύτερα αυξανόμενων στον κόσμο, με τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Η χώρα έχει «βιώσει την ταχύτερα διαρκή επέκταση από μια σημαντική οικονομία στην ιστορία», σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα.
Τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μεταβαίνει σε αυτό που ο Πρόεδρος XI Jinping έχει αναφέρει ως το «νέο φυσιολογικό», όπου η κατανάλωση και οι υπηρεσίες καθίστανται πιο σημαντικοί κινητήριες δυνάμεις της επέκτασης σε σχέση με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.



Οι περισσότερες δραματικές μετατοπίσεις συνέβησαν μετά το 1979, όταν το έθνος άνοιξε το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς. Καθώς η Κίνα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές από τότε που το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε τον έλεγχο το 1949, εδώ είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του:
Τεχνολογικές επενδύσεις
Η Κίνα πηγαίνει μεγάλη στην έρευνα και την ανάπτυξη, με τις δαπάνες στην περιοχή 70% υψηλότερη σε 2017 από ό, τι στο 2012, σύμφωνα με τους αναλυτές στο Μάθιους Ασία. Επενδύει επίσης σε βιομηχανικά πάρκα υψηλής τεχνολογίας και εκκολαπτήρια που επικεντρώνονται σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και τα μεγάλα δεδομένα.
Οι διαδικτυακές εταιρείες όπως ο Αλίμπαμπα, ο Τάνσεντ και ο Baidu επενδύουν δισεκατομμύρια σε νέα ερευνητικά κέντρα, εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμονες δεδομένων.
Εν μέρει ως συνέπεια αυτού, οι επιχειρήσεις υψηλής αξίας χρηματοδοτούνται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Από τον Φεβρουάριο του 2018, η Κίνα βρισκόταν δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των μονόκερων – εταιρείες εκκίνησης που κατείχαν ιδιωτικά, με αξία $1.000.000.000 ή περισσότερο.

Εικόνα: Μάθιους Ασία

Κατασκευασμένο στην Κίνα 2025
Η κυβέρνηση εργάζεται μέσω ενός 10ετούς σχεδίου, κατασκευασμένο στην κίνα 2025, για να επιταχύνει την ανάπτυξη των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας. Το σχέδιο σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες, στον ηλεκτρικό εξοπλισμό, στη ρομποτική, στον υψηλής αυτοματισμό και στα νέα ενεργειακά οχήματα.
Ταχεία επέκταση
Τα υψηλά επίπεδα κυβερνητικών δαπανών και ξένων επενδύσεων επέτρεψαν στην Κίνα να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της οικονομίας της κάθε οκτώ χρόνια από την εισαγωγή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων το 1979.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕγχΠ θα επιβραδύνετε κάθε χρόνο κατά τα επόμενα έξι χρόνια, πτώση στο 5,5% το 2024. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους ναύλους των ΗΠΑ για τις κινεζικές εξαγωγές.


Όχι ακόμα υψηλό εισόδημα
Ακόμη και καθώς η επέκταση συνεχίζεται, η Κίνα έχει ακόμα κάποιο τρόπο να πάει πριν ταξινομηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως χώρα "υψηλού εισοδήματος". Τα επίπεδα ανάπτυξης υπολογίζονται με τη χρήση μιας κατά κεφαλήν ακαθάριστης μεθοδολογίας εθνικού εισοδήματος.

Εικόνα: υπηρεσία έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Σπλιτ ανά επαρχία
Η επέκταση της Κίνας ήταν επίσης άνιση, με ορισμένες επαρχίες να ξεπερνούν τις άλλες. Η κατασκευή στο Γκουάνγκτζου και το Σενζέν βοηθά να γίνει η επαρχία της Γκουανγκάνγκ η μεγαλύτερη συνεισφορά στο κινεζικό ΑΕγχΠ, ακολουθούμενη από την επαρχία του Τζιανγκσού.

Εικόνα: Στατιστή

Ανταγωνιστικότητα
Η Κίνα κατατάσσεται 28th από 140 χώρες στην έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, μπροστά από τη Ρωσία και την Ινδία. Πρόκειται για χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ελβετία, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο τι αποκαλεί το φόρουμ "ηπιότερες κινητήριες δυνάμεις της καινοτομίας" όπως η ποικιλομορφία, η συνεργασία και η διαφάνεια.

Τι εννοούμε με την "ανταγωνιστικότητα";

Τι είναι η οικονομική ανταγωνιστικότητα; Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, το οποίο μετρά την ανταγωνιστικότητα των χωρών από το 1979, το ορίζει ως: "το σύνολο των θεσμών, των πολιτικών και των παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας". Άλλοι ορισμοί υπάρχουν, αλλά γενικά περιλαμβάνουν τη λέξη "παραγωγικότητα".

"Έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να δημιουργήσουν ευημερία. Η συγκριτική ανάλυση μεταξύ των χωρών επιτρέπει στους ηγέτες να μετρήσουν τις περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση και να οικοδομήσουν μια συντονισμένη ανταπόκριση. Επίσης, βοηθά στον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών σε όλο τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος ανταγωνιστικός δείκτης αποτελεί τη βάση της έκθεσης. Μετρά την απόδοση σύμφωνα με 114 δείκτες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα ενός έθνους. Η τελευταία έκδοση κάλυψε 140 οικονομίες, που αντιπροσωπεύουν το 98,3% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ.
Οι βαθμολογίες των χωρών βασίζονται κυρίως σε ποσοτικά ευρήματα από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παγκόσμια οργάνωση υγείας, με την προσθήκη ποιοτικών αξιολογήσεων από οικονομικούς και κοινωνικούς ειδικούς και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.
Ακόμη και έτσι, η Κίνα είναι ήδη πιο προηγμένη από τις περισσότερες χώρες όταν πρόκειται για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Εικόνα: έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: