bb

neoerth

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τεστ αίματος προβλέπει τη... χρονολογία θανάτου

Τεστ αίματος προβλέπει τη... χρονολογία θανάτου

Ένα τεστ αίματος μπόρεσε να προβλέψει με ανατριχιαστική ακρίβεια τον ρυθμό γήρανσης και ως εκ τούτου το σημείο του… τέλους της ζωής άγριων πουλιών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τεστ για τη γήρανση έδειξε ακρίβεια σε ζώα που ζουν εκτός εργαστηρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Molecular Ecology».
Μέτρηση του μήκους των τελομερών
Η εξέταση μετρά το μέσο μήκος των τελομερών – πρόκειται για μικροσκοπικές δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων οι οποίες κονταίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται κατά τη διάρκεια ζωής ενός οργανισμού. Τα τελομερή θεωρούνται ως το «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες για την αληθινή βιολογική ηλικία του σε σύγκριση με την «απατηλή» χρονολογική ηλικία.
Το γεγονός αυτό έχει κάνει ειδικούς να πιστεύουν πως τα τεστ μέτρησης των τελομερών μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προσδιορίσουν όχι μόνο τον ρυθμό γήρανσης των οργανισμών αλλά και τον χρόνο που τους έχει απομείνει έως ότου εγκαταλείψουν τα… εγκόσμια (σε περίπτωση βέβαια που πεθάνουν από φυσικά αίτια).
Τεστ μέτρησης του μήκους των τελομερών εφαρμόζονται ευρέως σε πειραματόζωα ενώ και κάποιες εταιρείες προσφέρουν τέτοιου είδους εξετάσεις έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν πόσο γρήγορα γερνά ο οργανισμός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: