bb

neoerth

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012


Η αυστηρότερη εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης ευρώ αλλά και αυξημένη προστασία για τις χώρες που παρόλα αυτά φθάνουν προ αδιεξόδου και απειλούνται με πτώχευση αποτελούν τη διπλή προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της ζώνης ευρώ, σύμφωνα με εκθέσεις που συζητήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ.

Χτίζοντας στα θεμέλια του λεγόμενου εξαπλού πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης, οι δύο νέες προτάσεις επικεντρώνονται στην υποχρέωση των κρατών μελών να συνεργάζονται και να συντονίζονται στενά στην εκπόνηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής, αλλά και να απολαμβάνουν μιας κάποιας προστασίας έναντι των πιστωτών τους όταν το δημοσιονομικό τρένο βρεθεί εκτός τροχιάς.

Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε εκθέσεις που συνέταξαν αντιστοίχως η Πορτογαλέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Elisa Ferreira και ο Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Jean-Paul Gauzès.

Στενότερος συντονισμός, καλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερα περιθόρια
Ένα κλειδί για τον καλύτερο έλεγχο και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών είναι ο χρόνος: η κατάθεση και από κοινού συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού κάθε χώρας πολύ νωρίς στον ετήσιο κύκλο ώστε να είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στον τελικό προϋπολογισμό όλα όσα συμφωνηθούν με τα άλλα κράτη μέλη.

Προτείνεται έτσι να κατατίθενται υποχρεωτικά και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, ώστε μεταξύ άλλων να προλαβαίνουν τα κράτη μέλη και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνουν τις δικές τους συστάσεις. Μάλιστα ειδικά σε ότι αφορά τα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ, προβλέπεται ότι κάθε μείζονος σημασίας απόφασή τους που θα έχει συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης, θα πρέπει να κατατίθεται στις Βρυξέλλες για εξέταση πριν λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Προβλέπεται άλλωστε ρητά ότι η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την αναθεώρηση της μιας ή άλλης επιλογής δημοσιονομικής πολιτικής ενός κράτους μέλους εφ' όσον κρίνει ότι έρχεται σε αντίθεση με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πριν κατατεθεί και επισήμως το αίτημα αναθεώρησης θα υπάρχει εκτενής συνεννόηση με την άμεσα ενδιαφερόμενη κυβέρνηση.

Πέρα αυτού κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος τους θα πρέπει να καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που έχουν καταρτίσει.

Αίτημα της έκθεσης της Elisa Fereira είναι όμως να υπάρχει και πολύ σαφέστερη αναπτυξιακή πρόνοια, μεταξύ άλλων με την επακριβή αναφορά και κοστολόγηση από τα κράτη μέλη όλων των αναπτυξιακών μέτρων που προβλέπουν.

Παράλληλα, ζητά να δίδεται στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση, μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να μειώσουν το έλλειμμά τους πριν εμπλακούν στις κατασταλτικές διατάξεις του συμφώνου Σταθερότητας και τούτο ακριβώς για να περιορισθεί ο κίνδυνος διολίσθησής τους σε φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας.

Προστασία έναντι των πιστωτών
Κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο χρεοκοπίας μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών τους, κατ' αναλογίαν των όσων ήδη προβλέπονται για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση του Jean-Paul Gauzès , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί, μετά από συνεννόηση με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο, να θέσει χώρα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας  υπό καθεστώς προστασίας: πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας θα παγώνει και κάθε δανειστής θα πρέπει να ανακοινώσει δημοσίως πόσο εκτεθειμένος είναι στο χρέος της χώρας αυτής.

Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη που υπάγονται σε τέτοιο καθεστώς προστασίας θα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή για έγκριση το όποιο σχέδιο ανάκαμψης και διακανονισμού των χρεών τους. Κάθε κράτος μέλος που σκοπεύει να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, είτε από άλλα κράτη μέλη είτε από τους διάφορους ευρωπαϊκούς ή μη μηχανισμούς θα πρέπει να ενημερώνει επισήμως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αναφ.  : 20120223STO39240
Εργαλεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: