bb

neoerth

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Επιστροφή στην ανάπτυξη: στρατηγική με κανόνες



 ΕΚ θα κρίνει το στρατήγημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές των κρατών μελών στους δώδεκα μήνες που έρχονται. Βάση για τις επιλογές της Επιτροπής είναι η λεγόμενη "Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης" που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή.

Η "Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης" αποτελεί την αφετηρία του λεγόμενου "ευρωπαϊκού εξαμήνου μακροοικονομικού συντονισμού" που έχει σα στόχο την πλαισίωση του συντονισμού των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών.

Με την "Επισκόπηση", η Επιτροπή παρουσιάζει τις προτεραιότητες που προκρίνει για το επόμενο 12μηνο σε ότι αφορά την οικονομία, τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και τις μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αποφέρουν μείωση της ανεργίας. Όλα αυτά με συνδετικό ιστό το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη στρατηγική ΕΕ 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η "επισκόπηση" περιλαμβάνει έτσι καταγραφή της προόδου στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ΕΕ 2020, τη δημοσιονομική εικόνα και προοπτική των κρατών μελών, την έκθεση για την απασχόληση και ειδική έκθεση για την προώθηση φορολογικών μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Η ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει την "επισκόπηση" θα συ την Τετάρτη εν' όψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, στο οποίο τα κράτη μέλη θα κληθούν να εντοπίσουν τα κύρια προβλήματα και να συμβάλλουν στη δρομολόγηση δημοσιονομικών και οικονομικών επιλογών.

Κύρια στοιχεία

Κεντρικό σημείο της φετινής έκθεσης είναι η ανάγκη να ενσωματωθεί η ορθή οικονομική διακυβέρνηση, να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να γίνουν πρόσθετες και επείγουσες προσπάθειες για την ανάπτυξη. Συνολικά, η "επισκόπηση" περιλαμβάνει πέντε κύριες προτεραιότητες για την Ευρώπη:

  • Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνθήκες κάθε χώρας και να είναι στραμμένη στην ανάπτυξη
  • Ο τραπεζικός δανεισμός πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να τονωθούν
  • Η ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης πρέπει να αντιμετωπισθούν
  • Η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονισθεί

Το ΕΚ θα αποτυπώσει τις θέσεις του επί όλων αυτών με τρία ψηφίσματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: