Ενώ η κούρσα της Σίλικον Βάλεϊ για να καταστήσει εφικτό τα αυτόνομα οχήματα (AV) προχωρά σε πλήρη ταχύτητα, με τεχνολογικούς γίγαντες, νεοσύστατες επιχειρήσεις και βετεράνους συνεργάτες αυτοκινήτων που εργάζονται ασταμάτητα για να πάρουν μίλια κάτω από τη ζώνη τους, ένας λεπτός αλλά ισχυρός εχθρός είναι μπλοκάρουν τους τροχούς τους: δυσπιστία του κοινού.
Με βάση πρόσφατες μελέτες, το ευρύ κοινό δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να καταναλώσει τεχνολογία AV. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόϊτερς/Ύψου, οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι πιο επικίνδυνα από αυτά που οδηγούνται από τους ανθρώπους, ενώ τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι δεν θα αγοράσουν ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι το 15% του αμερικανικού κοινού δεν πιστεύει ότι θα ΥΠΆΡΞΕΙ ποτέ AV στην αγορά, και το 42% ανέφερε ότι ποτέ δεν θα ιππεύσει σε πλήρως αυτοματοποιημένο. Αν κοιτάξουμε την έρευνα της AAA , τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα: ένα επιβλητικό 71% των Αμερικανών ισχυρίζεται ότι φοβάται να ιππεύσει σε ένα αυτοκινητικό αυτοκίνητο, μια αύξηση από 63% το 2017.
Ένας σαφής λόγος για τους μη-τόσο-ενθαρρυντικά αριθμούς και τις αρνητικές τάσεις είναι ότι η βιομηχανία AV κινείται γρήγορα. Όπως και με τις περισσότερες νέες καινοτομίες, η βιομηχανία αυτή είχε τις αναποδιές της (δηλαδή το θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα της Uber το μάρτιο του 2018), τα οποία έχουν καταστρέψει την κοινή γνώμη των AVS.
Η αυτόνομη οδήγηση είναι μια πολύπλοκη κοινωνικο-τεχνική καινοτομία με έντονο δυνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία μας. Τα οφέλη των αυτοκινήτων με Αυτοοδήγηση είναι μαζικά: δραστική μείωση των ατυχημάτων, των θανάτων και των τραυματισμών · παροχή πρόσβασης στην κινητικότητα σε μειονότητες και άτομα με αναπηρίες · ενίσχυση της οικονομίας · μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ρύπανσης.
Δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη και να επιβραδύνει την ανάπτυξη μόλις ωριμάσει η τεχνολογία, εμποδίζοντας την κοινωνία να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα που αλλάζουν το παιχνίδι. Γι ' αυτό είναι θεμελιώδες να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σήμερα για να προετοιμάσουμε την πορεία προς την κοινωνική αποδοχή.
Πώς μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα εμπιστοσύνης; Η απάντηση είναι περίπλοκη και πολύπλευρη. Ένας σημαντικός ρόλος παίζεται από το σχεδιασμό. Η ενσωμάτωση της εμπιστοσύνης σε χαρακτηριστικά λογισμικού, σχέδια σχεδιασμού και αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής είναι μια σημαντική πρόκληση για τους προγραμματιστές AV και κάτι που απαιτεί προσεκτική εξέταση. Ενώ πολλά μπορούν να γίνουν σήμερα σχετικά με τον σχεδιασμό των σημερινών προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, ο αντίκτυπος του σχεδιασμού στην εμπιστοσύνη θα είναι ακόμη πιο σχετικός όταν οι AVs αρχίσουν να αναπτύσσονται σε κλίμακα.
Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης που απεικονίζεται στις προαναφερθείσες έρευνες, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να καταργήσουμε τα εμπόδια από τη μελλοντική υιοθέτηση των ΒΣ. Ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης δεν είναι μόνο επιζήμιο για ολόκληρη τη βιομηχανία σήμερα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν περιττούς φραγμούς που τελικά θα στραγγαλίσουν την καινοτομία.
Η δύναμη της εκπαίδευσης
Έτσι, η σωστή ερώτηση είναι: Ποιο είναι το πρώτο βήμα προς την αποδοχή; Η απάντηση φαίνεται να είναι εφικτή: η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση. Εάν η βιομηχανία AV θέλει να αποκτήσει εμπιστοσύνη, πρέπει να επενδύσουμε όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού, των πολιτικών και των νομοθετών σχετικά με τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των αυτοοδηγήσεων οχημάτων.
Η AV δεν είναι η μόνη τεχνολογία που υπέφερε από αυτό το θέμα. Ρίξε μια ματιά στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενώ οι ΕΕΥ αποκτούν σίγουρα ορμή, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου το κοινό να αγκαλιάσει πλήρως και να θέσει περισσότερους στο δρόμο. Γι ' αυτό ο κλάδος των οχημάτων μηδενικών εκπομπών (ZEV) δημιούργησε τον οργανισμό Veloz , μια ομάδα ηγετών δράσης από τις εταιρείες Fortune 500, δημόσιους οργανισμούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίοι στοχεύουν στην επιτάχυνση της δημόσιας βάρδιας στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ομοίως, η βιομηχανία AV έχει δημιουργήσει οργανώσεις όπως η Αυτοκινητήρια Συμμαχία για ασφαλέστερους δρόμους και συνεργάτες για την αυτοματοποιημένη εκπαίδευση οχημάτων (προετοιμάζει), η οποία φιλοξενεί μέλη από την τεχνολογία AV και νεοσύστατες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής AV επιχειρήσεις τεχνολογίας λογισμικού AutoX και AV, όπως η εμβάθυνση της τεχνητής νοημοσύνης· Αποστολή της είναι να επιτύχει τη δημόσια αποδοχή μέσω της εκπαίδευσης και της σαφήνειας των πληροφοριών. Σύμφωνα με τη συνπρόεδρο Κέλι Ναντέλ: «πιστεύουμε ότι αν οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γεγονότα, είναι πολύ πιθανότερο ότι θα συνειδητοποιήσουμε πλήρως την ικανότητα αυτών των τεχνολογιών να οικοδομήσουν ένα καλύτερο σύστημα μεταφορών».
Διαφανής ορολογία
Ο Οργανισμός προτείνει πώς το πρώτο θεμελιώδες σημείο που πρέπει να επιτύχουμε είναι μια κοινή και σαφής ορολογία. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια κατανόηση και την εμπιστοσύνη των αυτοματοποιημένων οχημάτων να αναπτύξουν απλή γλώσσα, εύκολα κατανοητή από το ευρύ κοινό, σχετικά με τα ποικίλα επίπεδα τεχνολογίας και τα υποκείμενα συστήματα ασφαλείας.
Υπάρχουν αρκετά οχήματα από πολλές εταιρείες που περιφέρονται γύρω από τους δρόμους μας και διαθέτουν «Αυτοοδήγηση» ή «αυτόνομες» δυνατότητες · σχεδόν όλα αυτά τα οχήματα περιλαμβάνουν σήμερα οδηγούς ασφαλείας ή μηχανικούς στους ελέγχους που εποπτεύουν τις εργασίες του οχήματος. Πολλά από αυτά τα οχήματα σχεδιάζονται για να λειτουργούν ως μέρος μιας υπηρεσίας χαιρετισμού ή παράδοσης αγαθών, και δεν θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο ευρύ κοινό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι, οι οποίοι είναι τώρα προς πώληση και διαθέτουν αυτοματοποίηση επιπέδου 2: προηγμένα συστήματα ADAS ικανά για διατήρηση λωρίδας του αυτοκινητόδρομου και προσαρμοστικό σύστημα πλεύσης (π.χ. Τέσλα με αυτόματο πιλότο ή Audi A8 με βοήθημα κυκλοφοριακής εμπλοκής). Αυτά τα χαρακτηριστικά πάντα απαιτούν από τον οδηγό να επαγρυπνεί, να προειδοποιεί και να έχει τα χέρια στο τιμόνι.
Ενώ μπορούν να παράσχουν σοβαρή βοήθεια, δεν πρέπει να συγχέονται με πλήρως αυτόνομα επίπεδα 4 και 5. Είναι επιζήμιο για τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις τεχνολογίες AV – και δυνητικά ανασφαλείς – να αναφερόμαστε σε οχήματα που είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση στο κοινό χρησιμοποιώντας όρους όπως "αυτοματοποιημένη" "Αυτοοδήγηση", "αυτόνομος", "αυτόματος πιλότος" ή "χωρίς οδηγό", επειδή δημιουργούμε ένα εσφαλμένη εντύπωση των δυνατοτήτων τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους οδηγούς και τους άλλους χρήστες του οδικού προγράμματος. Η έρευνα από την AAA, καθώς και το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, υποδεικνύουν ότι η διάδοση των εμπορικών ονομασιών, των σημάτων και της σχετικής ορολογίας που περιβάλλει τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης μπορεί να συμβάλει στη σύγχυση του κοινού.
Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την τάση πωλήσεων που διογκώνει τις προσδοκίες των καταναλωτών, δημιουργώντας σοβαρές παρεξηγήσεις γύρω από τους όρους. Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν πολύ σαφή μηνύματα σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των τεχνολογιών που υπάρχουν στα αυτοκίνητά τους, και η κατανόησή τους για αυτές δεν πρέπει να υπονομεύεται από πιασάρικα και ελκυστικά εμπορικά σήματα.
Η αποσαφήνιση των όρων και η σαφής περιγραφή και επικοινωνία των τεχνικών δυνατοτήτων θα πρέπει να αποτελούν τη ρίζα κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας που στοχεύει στην απόκτηση εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν αρκεί να συμμετέχουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές τεχνολογίας. Όλοι οι συνασπισμών AV, οι προγραμματιστές και οι επιχειρηματίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι συνεργάζονται επίσης με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δήμους, κυβερνήσεις και κοινότητες.
Τοποθέτηση των υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων στη θέση οδήγησης
"Το Χαρμ σχηματίστηκε γύρω από δύο πεποιθήσεις: Πρώτον, το δυναμικό των AVs να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, πιο κινητού και πιο βιώσιμου κόσμου. και δεύτερον, ότι η κοινωνία μας δεν θα επιτύχει πλήρως αυτά τα οφέλη, εκτός αν το κοινό και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δραστηριοποιούνται στη συζήτηση σχετικά με τις AVs. Η αποστολή του Χαρθ είναι να αυξήσει το επίπεδο της γνώσης και της ευαισθητοποίησης, ώστε όλοι όσοι έχουν μερίδιο στο μέλλον των δρόμων μας να μπορούν να έχουν το λόγο τους ", αναφέρει η διευθύντρια συνασπισμού του, Τάρα Αντρίνγκα.
Ένα από τα πιο περιζήτητα οφέλη των αυτοκινήτων με Αυτοοδήγηση είναι το γεγονός ότι μπορούν να έχουν τεράστιες θετικές επιπτώσεις σε ανθρώπους και κοινότητες που σήμερα δεν έχουν πραγματικά βολική εναλλακτική μεταφορά. Άτομα με μειονεκτήματα, ηλικιωμένους και ομάδες που ζουν σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος, για παράδειγμα. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε πρόωρη υιοθεσία, αλλά συνήθως είναι το λιγότερο που εμπλέκονται σε συζητήσεις και πρωτοβουλίες γύρω από τεχνολογικές καινοτομίες.
Οι πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ πρέπει να είναι πιο αφοσιισμένες στις στρατηγικές τους για να κερδίσουν τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών τους. Ενώ είναι φανταστικό να έχουμε δοκιμαστικά κομμάτια σε παραδοσιακά πιο εύπορες κοινότητες, για να αποκτήσουμε περισσότερη κοινωνική αποδοχή πρέπει να πιέσουμε αυτή τη βιομηχανία να εργαστεί σε και με υποεκπροσωπούμενες κοινότητες. Για παράδειγμα, η πόλη του Σακραμέντο έχει δημιουργήσει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται εργαστήριο αστικής τεχνολογίας του Σακραμέντο, στην οποία η κυβέρνηση, ο ακαδημαϊκός και ο κλάδος συνεργάζονται για να το μετατρέψουν σε ένα ζωντανό εργαστήριο για επιχειρηματίες, προηγμένη τεχνολογία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Η πόλη ζητά από τις ιδιωτικές εταιρείες, εάν είναι πρόθυμοι να εργαστούν στις γειτονιές όπου αυτή η τεχνολογία συνήθως φτάνει τελευταία, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αισθάνονται περισσότερο αναμεμιγμένος και να μην έχουν την εντύπωση ότι ο τεχνικός τους συμβαίνει. Οι φοιτητές επωφελούνται επίσης από την πρωτοβουλία, καθώς το Σακραμέντο συνεργάζεται στενά με τα πανεπιστήμιά του για να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές θα αποκτήσουν εμπειρία με την τεχνολογία της Σίλικον Βάλεϊ.