bb

neoerth

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αναπτύσσεται χάπι κατά της μέθης

Αναπτύσσεται χάπι κατά της μέθης

Ένα φάρμακο το οποίο θα επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς τα… παρατράγουδα της μέθης δοκιμάζεται από αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ οι οποίοι αναφέρουν ότι η λήψη της ουσίας ιομαζενίλη πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένες από τις αρνητικές επιδράσεις του ποτού στον εγκέφαλο.
Δοκιμές σε προσομοιωτές οδήγησης
Η επίδραση του φαρμάκου δοκιμάζεται σε εθελοντές οι οποίοι μπαίνουν σε διαδικασία προσομοίωσης οδήγησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να φανεί εάν μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πιλοτικής μελέτης μαρτυρούν ότι τα άτομα που λάμβαναν ιομαζενίλη πριν πιουν είχαν καλύτερα ανακλαστικά στο φρενάρισμα και λιγότερες πιθανότητες να… κάνουν οκτάρια μπαίνοντας στη λάθος λωρίδα του δρόμου.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν έχουν σκοπό να αναπτύξουν ένα φάρμακο το οποίο απλώς θα προσφέρει δικαιολογία στον οποιονδήποτε να πίνει περισσότερο χωρίς συνέπειες. Απώτερος στόχος τους είναι το φάρμακο αυτό να βάζει «φρένο» στην επίδραση του αλκοόλ σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, βοηθώντας έτσι τελικώς τους βαρείς πότες να σταματήσουν το ποτό, αφού θα τους στερεί ως έναν βαθμό την απόλαυση που προκαλεί το αλκοόλ στον εγκέφαλο. Ετσι θα μειώνονται και οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.
Όπως ανέφερε ο δρ Ντίπακ Ντε Σούζα, ψυχίατρος που συμμετείχε στη μελέτη «ένα φάρμακο το οποίο θα μπλοκάρει τη δράση του αλκοόλ στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική θεραπεία ενάντια στη μέθη και στον αλκοολισμό».
Άλλη φαρμακευτική προσέγγιση
Η ερευνητική ομάδα από το Γέιλ δεν είναι η μόνη που αναζητεί μια θεραπεία για τη μέθη και τον αλκοολισμό. Σε άλλη πρόσφατη μελέτη σχετικά με την ουσία ναλοξόνη – πρόκειται για το «ξαδερφάκι» ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται σε άτομα εθισμένα στην ηρωίνη– ποντίκια που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο δεν μεθούσαν, ακόμη και όταν κατανάλωναν ποσότητες αλκοόλ οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τα έβγαζαν «νοκ άουτ». Ελπίζεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα χορηγηθεί σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Απώτερος στόχος και αυτής της θεραπείας είναι να στερήσει τη χαρά της κατανάλωσης αλκοόλ. Ετσι παρότι το άτομο θα μπορεί να αντέχει περισσότερο το αλκοόλ, δεν θα επιθυμεί να το καταναλώσει.
Το «αβλαβές» αλκοόλ
Υπάρχει επίσης και μια τρίτη προσέγγιση ανάπτυξης «αβλαβούς» αλκοόλ. Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν υγρά φάρμακα τα οποία θα προσφέρουν όλη την ευχαρίστηση της κατανάλωσης αλκοόλ χωρίς όμως τις παρενέργειες. Τα φαρμακευτικά αυτά «σφηνάκια» θα συνοδεύονται μάλιστα από ένα «έξτρα μπόνους»: ένα αντίδοτο που μόλις θα λαμβάνεται θα «σβήνει» αμέσως την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό, επιτρέποντας στο άτομο να οδηγήσει με ασφάλεια ή να εργαστεί.
Βέβαια υπάρχουν και οι αντιδράσεις απέναντι σε μια τέτοια προοπτική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει το «φαρμακευτικό» αλκοόλ και να ξεχνά στη συνέχεια να λαμβάνει το αντίδοτο. Παράλληλα και η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών τα κέρδη της οποίας ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ μάλλον δεν θα υποδεχθεί με χαρά τέτοιου είδους σκευάσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: