bb

neoerth

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Καλά νέα από Βρυξέλλες - Χρηματοδότηση μέχρι το 2014

Τα νέα από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών είναι αρκούντως ενθαρρυντικά για την ριζική αντιμετώπιση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

 Οπως μεταδίδεται από τη βελγική πρωτεύουσα οι εταίροι ενέκριναν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η πέμπτη δόση θα καταβληθεί με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και τα μέσα του 2014, η εθελοντική συμμετοχή στην επιμήκυνση των ελληνικών χρεών θα προσφερθεί μέσω της συμφωνίας της Βιέννης και το σημαντικότερο θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση πόρων του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν πάλι τα δημόσια έργα και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση.

Ειδικά για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την μετακίνηση κοινοτικών πόρων σε ώριμα έργα και προκειμένου να διευκολύνει τη ροή των χρημάτων θα εγκαταστήσει τεχνική βοήθεια στην Αθήνα ώστε να επιλύονται αυτόματα τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.

Γεγονός που θα διευκολύνει την κινητοποίηση αναπτυξιακής βοήθειας ύψους 16 δισ. ευρώ που μέχρι τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτη.


Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες έπειτα από ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων και πιέσεων αναγνώρισαν τις ελληνικές προσπάθειες και προσφέρουν τόσο τη ζητούμενη χρηματοδοτική ασφάλεια για τα επόμενα τρία χρόνο, όσο και την ευκαιρία κινητοποίησης λιμναζόντων κοινοτικών πόρων.

Το ζήτημα πλέον είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα τρέξει από εδώ και πέρα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πως δηλαδή θα εφαρμόσει το πλήθος των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων και ιδιαιτέρως πως θα σηκώσει το βάρος των αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικά γι' αυτές κρίσιμη θεωρείται η συγκρότηση και η επάνδρωση της δημόσιας εταιρίας που θα αναλάβει να τρέξει το σύνθετο αυτό έργο. Πληροφορίες, πάλι από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι το δύσκολο αυτό έργο θα ανατεθεί σε ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο για την ώρα δεν κατονομομάζεται.

akarakousis@dolent.gr




Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ





Απο την zeit Γερμανικη εφημεριδα

Antonis SamarasGriechenlands Politiker sind ein Problem
Oppositionsführer Samaras verhält sich in der Krise verantwortungslos. Er steht für die populistisch-charakterschwache Politklasse des Landes. Ein Kommentar
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαμαράς συμπεριφέρεται ανεύθυνακατά τη διάρκεια της κρίσης. 
Ο Ανθρωπος ειναι για ειδικο γιατρο

απο τον michael thuman

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΘΗΝΑ


Προς απεμπλοκή τα μεγάλα οδικά έργα


Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, αλλά και τη μείωση των διοδίων, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο κύβος ερρίφθη την Πέμπτη, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για την επίλυση του προβλήματος της χρηματόδητησης των μεγάλων οδικών έργων, μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών


Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ




Η είδηση είναι σύντομη, αλλά η σημασία της μεγάλη: Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καλεί ευρωπαίους και Αμερικανούς συνομιλητές του, να στηρίξουν την Ελλάδα. Το έπραξε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, όπως, λίγο πριν, και με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μαρκ Κερκ. Εικάζεται δε ότι το πράττει και σε συνομιλίες του με επιχειρηματίες τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ.

Πρόκειται απλώς για έκφραση αβροφροσύνης προς τον Γ. Παπανδρέου που κάλεσε για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ στην Αθήνα και που με σειρά ενεργειών, ορθότατα έδωσε νέο βάθος και προοπτική στις σχέσεις των δύο κρατών, ενώ στήριξε το Τελ Αβιβ σε μια δύσκολη γι αυτό στιγμή μετά την υπόθεση με το τουρκικό πλοιάριο; Πρόκειται για αποτέλεσμα της όξυνσης των ισραηλοτουρκικών σχέσεων; Ή μήπως για κάτι ακόμα πιο σύνθετο; Για την κατανόηση του προφανούς γεγονότος ότι, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι τριγμοί στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η γραμμή της σχέσης Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ μεγιστοποιεί πλέον τη σημασία της; Πρόκειται για όλα αυτά μαζί και όχι μόνον: τα δύο πρώτα είναι απλώς εκφράσεις του τρίτου, όπως συμβαίνει και με τη στρατιωτική ή την τουριστική συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ που ήδη αναπτύσσονται.
Είναι γνωστό ότι στα ενεργειακά θέματα, η Κύπρος έχει προχωρήσει αποφασιστικά σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με το Ισραήλ, για την οποία, η Αγκυρα ουδόλως ευτυχής είναι. Όμως, τι να πει; Αυτή είναι μεγάλη πολιτική, δεν είναι αστεία. Τα συμφέροντα των δύο κρατών έχουν έρθει πάρα πολύ κοντά και η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί πλέον και δυο και τρεις φορές πριν να κάνει εξυπνάδες στη Λευκωσία. Και, για πρώτη φορά, αν παρατηρείτε, δεν κάνει…

Είναι πιθανό μια τέτοια συνεργασία να μπορεί να επεκταθεί και με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο, που το αντιλαμβάνεται κάποιος απλώς και μόνο όταν ρίξει μια ματιά στο χάρτη: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, αποτελούν μια φυσική γεωπολιτική «λεωφόρο» που οδηγεί από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Που είναι και για τα τρία μέρη, αν και για διαφορετικούς λόγους, ιδιαίτερα κρίσιμο να παραμένει «ανοιχτή», ειδικά τώρα που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν τόσο με τους τριγμούς στην περιοχή, αλλά και με τις διαστάσεις που λαμβάνει και τις διαθέσεις που δείχνει η τουρκική επεκτατικότητα.

Σ αυτό τον κόσμο, κανείς δεν ζει πια μόνος. Η ισχύς, βρίσκεται εν τη ενώσει. Στην περίπτωση των τριών αυτών κρατών, το ρητό δικαιώνεται πλήρως. Εχουν και οι τρεις να προσφέρουν πάρα πολλά και ζωτικά η μία στην άλλη. Η αρχή έχει γίνει. Πρέπει να μην μείνει στα μισά αλλά να προχωρήσει με ταχύτητα και σε βάθος. Αυτή η στρατηγική σχέση μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά την Ελλάδα, η σταθερότητα της οποίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το γεωγραφικά απομονωμένο ανάμεσα σε μεγάλους κινδύνους Ισραήλ. Μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε εξίσου. Και όχι ευκαιριακά, στιγμιαία, αλλά σε βάθος χρόνου. Κι η κοινή αυτή ανάγκη, όσο περνά ο χρόνος, μεγαλώνει. Όπως μεγαλώνουν και τα οφέλη από την εκπλήρωσή της. Μπορούμε να κάνουμε πολλά γι αυτούς, όπως κι εκείνοι για εμάς, ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

gmalouchos@tovima.gr