Τα νέα από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών είναι αρκούντως ενθαρρυντικά για την ριζική αντιμετώπιση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.
Οπως μεταδίδεται από τη βελγική πρωτεύουσα οι εταίροι ενέκριναν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η πέμπτη δόση θα καταβληθεί με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και τα μέσα του 2014, η εθελοντική συμμετοχή στην επιμήκυνση των ελληνικών χρεών θα προσφερθεί μέσω της συμφωνίας της Βιέννης και το σημαντικότερο θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση πόρων του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν πάλι τα δημόσια έργα και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση.
Ειδικά για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την μετακίνηση κοινοτικών πόρων σε ώριμα έργα και προκειμένου να διευκολύνει τη ροή των χρημάτων θα εγκαταστήσει τεχνική βοήθεια στην Αθήνα ώστε να επιλύονται αυτόματα τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.
Γεγονός που θα διευκολύνει την κινητοποίηση αναπτυξιακής βοήθειας ύψους 16 δισ. ευρώ που μέχρι τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες έπειτα από ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων και πιέσεων αναγνώρισαν τις ελληνικές προσπάθειες και προσφέρουν τόσο τη ζητούμενη χρηματοδοτική ασφάλεια για τα επόμενα τρία χρόνο, όσο και την ευκαιρία κινητοποίησης λιμναζόντων κοινοτικών πόρων.
Το ζήτημα πλέον είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα τρέξει από εδώ και πέρα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πως δηλαδή θα εφαρμόσει το πλήθος των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων και ιδιαιτέρως πως θα σηκώσει το βάρος των αποκρατικοποιήσεων.
Ειδικά γι' αυτές κρίσιμη θεωρείται η συγκρότηση και η επάνδρωση της δημόσιας εταιρίας που θα αναλάβει να τρέξει το σύνθετο αυτό έργο. Πληροφορίες, πάλι από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι το δύσκολο αυτό έργο θα ανατεθεί σε ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο για την ώρα δεν κατονομομάζεται.
akarakousis@dolent.gr